appartementen leiden 2

Ontwerp voor het verbouwen van een woning naar drie appartementen.

verbouwing woning Leiden

appartement begane grond: VOOR

Voor de verbouwing was de begane grond donker, vies en bruin.

verbouwing woning Leiden

appartement begane grond: NA

Na de verbouwing is de ruimte licht en fris.

appartement begane grond: VOOR

De begane grond met links een restant van een bar. Zie de bierviltjes op de wand.

appartement begane grond: NA

Stalend licht valt via de nieuwe openslaande deuren naar binnen. De oude verhoging rond de haard is gebleven en heeft een mooi houten blad gekregen.

oude kozijnen woning Leiden

kozijnen VOOR

De binnenplaats met rommelig metselwerk en oude houten kozijnen.

nieuwe houten kozijnen woning

kozijnen NA

Nieuwe houten kozijnen in een frisse witte kleur. Het kozijn op de begane grond is vergroot en heeft openslaande deuren gekregen, voor de toegang naar de zonnige patio. Op de 1e verdieping is het kozijn ook vergroot en voorzien van openslaande deuren, maar dan naar binnen draaiend. Een zogenaamd Frans balkon.

appartement begane grond

appartement begane grond

In het verleden bestond het pand uit een beneden- en bovenwoning. De voordeur naar de bovenwoning is weer terug geplaatst en de entreehal gesplitst. Achter het toilet is een compacte badkamer gemaakt. De slaapkamer zit in de uitbouw aan de achterzijde van de woning. De keuken is centraal in de ruimte geplaatst, waardoor er ruimte is voor een eettafel aan de voorkant en een woonkamer aan de achterkant van het appartement. De patio is bereikbaar via openslaande deuren in de woonkamer en een deur in de slaapkamer.

appartement 1e verdieping voor verbouwing

appartement 1e verdieping : VOOR

Een foto genomen in de kamer aan de straatkant.

appartement leiden hans klanker architect

appartement 1e verdieping: NA

Een foto na de verbouwing, waarbij de voorkamer en de achterkamer met elkaar verbonden zijn. Daartussen bevindt zich de keuken.

appartement 1e verdieping

appartement 1e verdieping

De hoofdopzet van het appartement op de 1e verdieping is hetzelfde als op de begane grond. Centraal liggen de keuken en een compacte badkamer. De woonkamer is hier aan de voorkant, zodat er zicht is op de straat, maar geen directe inkijk vanaf de straat. De eetkamer is aan de lichte kant van het appartement. De slaapkamer is aan de rustige achterkant van de woning in een aparte afsluitbare ruimte.

appartement 2e verdieping voor verbouwing

appartement 2e verdieping: VOOR

Voor de verbouwing was de 2e verdieping een rommelige ruimte met talloze aan elkaar geknoopte aanpassingen en verbouwingen.

appartement 2e verdieping: NA

Zicht op de nieuwe keuken. De muur en de plafondbalken zijn onafgewerkt gelaten om een warme uitstraling te geven aan het interieur.

appartement 2e verdieping

appartement 2e verdieping

De 2e verdieping is een studio, met de keukenopstelling een kwartslag gedraaid. De keuken vormt de scheiding tussen de slaapkamer aan de voorkant en de woon- en eetkamer aan de achterkant. De woonkamer grenst aan een dakterras op het zuiden. Doordat de badkamer, toilet en berging in een smalle ruimte aan de zijgevel is gebouwd ontstaat er een lichte open ruimte voor de woonkamer en keuken.