boerderij Leiden

"Wij willen een oude stadsboerderij verbouwen tot 4 luxe appartementen." Voor die vraag heb ik een ontwerp gemaakt met comfortabele, lichte en ruime appartementen, waarbij de monumentale buitenkant zoveel mogelijk onaangetast blijft.

appartement Leiden

appartement stal

De bouw van de appartementen in de stal nadert zijn voltooiing. Via de deuren die naar het dakterras leiden komt veel daglicht naar binnen.

houten spanten schuur

binnenkant van de stal: VOOR

De oude hooizolder boven de koeienstal met prachtige houten spanten en een hoogte van 5 meter.

verbouwen stal Leiden

binnenkant van de stal: TIJDENS

De verbouwing van de hooizolder naar luxe appartementen is in volle gang.

verbouwen woning naar appartement

binnenkant van de woning: NA

De slaapkamer in het appartement op de verdieping van de woning, met uitzicht op de Oude Rijn. Lekker wakker worden lijkt me.

verbouwen woning naar appartement

binnenkant van de woning: VOOR

De woning is volledig gestript en leeg gemaakt. Geïsoleerde voorzetwanden isoleren de buitenwanden en de vloer krijgt vloerverwarming. Het isoleren van de verdiepingsvloer en het aanbrengen van een nieuw plafond en een zwevende dekvloer voorkomen geluidsoverlast tussen de appartementen.

verbouwen boerderij Leiden

plattegrond begane grond

De begane grond in de oude en de nieuwe situatie. In het midden een zone met de entrees van de appartementen in de stal en de bovenwoning. Het oude aangebouwde schuurtje aan de kant van de Oude Rijn wordt vervangen door een goed geïsoleerde aanbouw met zonnecollectoren op het dak. De zonnecollectoren zorgen voor de opwarming van water die de vloeren gaan verwarmen.

verbouwen boerderij Leiden

plattegrond verdieping

De appartementen in de stal hebben een ruime keuken en woonkamer in de hoge ruimte. Via een spiltrap kan je de entresol bereiken. Vanaf de entresol kan je weer het dakterras bereiken. Het appartement aan de kant van de Oude Rijn is zeer licht, mede door de reflectie van het zonlicht op de rivier.

verbouwen boerderij Leiden

doorsnede

Veel licht in de stal door nieuwe dakramen. Slapen en baden op de lagere begane grond. Wonen en koken op de ruime verdieping met een hoogte van 5 meter. Een verbinding tussen de verdiepingen via een centrale spiltrap. Dakterras met prachtig uitzicht op de Rijn en het historische centrum van Leiden.

laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *