uitbouw jaren 50 woning

De vraag was om een ontwerp te maken voor een uitbouw aan de zijkant en achterkant van een jaren 50 hoekwoning. De uitbouw biedt ruimte aan een nieuwe keuken met bijkeuken en een ruime eetkamer. Op de zolder is veel extra ruimte gemaakt door een brede dakkapel in de stijl van de woning.

uitbouw jaren 30 woning

voorkant van de uitbouw

De stenen uitbouw sluit naadloos aan op de woning. Het raam in de uitbouw heeft eenzelfde opbouw als de ramen van de woning, maar dan met een latei en raamdorpel van beton. De sierrand van metselwerk in de plint van de woning is doorgezet in het metselwerk van de uitbouw.

stenen uitbouw in Voorschoten

achterkant van de uitbouw

De woning is aan de achterkant met 1,7 meter uitgebouwd, wat voldoende ruimte geeft aan een grote eettafel en de tuin zo min mogelijk verkleind.
Rechts is de deur naar de bijkeuken zichtbaar.
De houten klossen onder de dakrand van de dakkapel zijn geïnspireerd op de gootklossen van de woning.

dakrand

De dakrand van de uitbouw is gemaakt met een zinken kraal op een dubbele sierrand van metselwerk. De metselwerk rand steekt iets naar voren, zodat die meer nadruk krijgt. Het metselwerkverband van de dakrand is overgenomen van de rand in de plint.

eetkamer & keuken

Zicht vanaf de eettafel op de nieuwe keuken met kookeiland.

dakraam

Het dakraam geeft veel licht in de keuken en het raam in de voorgevel van de uitbouw geeft mooi zicht vanuit de keuken op de straat.

eetkamer

De nieuwe ruimte slingert vanuit de woonkamer de hoek om. Achterin de keuken is de schuifdeur zichtbaar, de toegang naar de bijkeuken. In de bijkeuken is veel ruimte voor voorraad, de wasmachine en wasdroger en de verdeler van de nieuwe vloerverwarming.

foto's: Marko Hoops Photography

2 reacties op “uitbouw jaren 50 woning


 1. Beste Hans,

  Mooie uitbouw en bekende woning hier in de buurt. Het betreft echter een jaren ’50 woning en geen jaren ’30. Saillant detail, maar voor de volledigheid misschien wel netjes op het aan te passen.

  Groeten,

  Djoerd


  1. Beste Djoerd,

   Dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk, het moet een jaren ’50 woning zijn. Ik ga het gelijk aanpassen.

   Vriendelijke groet,
   Hans

laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *