oplossing 1: prominente plek voor de regenpijp
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Ik fietste laatst door de Tuinstadwijk in Leiden. Een wijk met eengezinswoningen in een groene omgeving, in navolging van het model voor tuinsteden uit Engeland. Het stedenbouwkundige model van de tuinstad was bedoeld om de arbeidersbevolking te bevrijden uit de benauwdheid van de industriële stad. De tuinstadwijk in Leiden ligt aan de zuidkant tegen het centrum aan en is mooi gerenoveerd. Mijn oog viel op een aparte oplossing voor de plaats van een regenpijp. Op een prominente hoek heeft de architect een mooi kozijn met een dakoverstek daarboven bedacht. De bouwer vond de regenpijp waarschijnlijk nog belangrijker, want die is precies op de hoek gemonteerd. Om toch aan te kunnen sluiten op de riolering heeft de pijp een paar extra bochten gekregen.
oplossing 2: de regenpijp naast het kozijn
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Verbaasd over deze oplossing fietste ik verder, met mijn gedachten bij de vraag waarom het zo is opgelost.
Toch maar verder kijken in de wijk. Bij een vergelijkbare hoek is de regenpijp heel anders opgelost. Een stuk beter volgens mij. Kleine opmerking daarbij is wel dat de knik in de pijp best lager zou kunnen, zodat het wat minder in het zicht is. Was de eerste oplossing dan toch een incident?
oplossing 3: met een spuwer
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Toen ging ik beter kijken naar alle oplossingen voor de regenpijpen. Ik kwam nog een derde oplossing tegen. Hier wordt het regenwater van het platte dakje niet via een pijp naar beneden afgevoerd, maar door een spuwer geloosd op het schuine dak ernaast.
ingezoomd op de spuwer
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Drie vrijwel identieke situaties in een wijk, die in samenhang is gerenoveerd, en dan 3 verschillende oplossingen voor de plaats van de regenpijpen. Wonderlijk. Ook op andere plekken zijn de regenpijpen op verschillende manieren opgelost.
Het is net alsof de oplossing van de regenpijpen ter plekke tijdens de bouw is bedacht, zonder dat er toezicht op de bouw was.
Of ben ik nu een pietlut?
dakkapel met spuwer in de kleur van het kozijn
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
dakkapel met een regenpijp, zonder nette uitloop bij de dakrand
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]