Selecteer een pagina

aluminium waterslag in mooie kleur

goudkleurige waterslag in lijn met de houten planken


Een waterslag of raamdorpel bevindt zich buiten onder het kozijn en dient als overgang tussen het kozijn en de buitengevel. De waterslag zorgt er voor dat het regenwater mooi langs de gevel wordt afgevoerd en niet achter, in deze voorbeelden, de houten planken. Daarnaast sluit de waterslag de gevel af aan de onderkant van de gevelopening, de plaats van het raam. De aansluiting van een waterslag in een houten gevel is bij uitstek een detail dat laat zien hoeveel aandacht de ontwerper en bouwer aan de woning hebben besteed.

Dit goudkleurige aluminium kozijn is prachtig afgestemd op de kleur van de houten gevelbekleding. Onderaan het kozijn bevindt zich een aluminium strip, de waterslag. Doordat het aluminium kozijn in hetzelfde vlak ligt als de houten gevelbekleding kan er worden volstaan met een minimalistische waterslag.

aluminium waterslag

aluminium waterslag met kopschot


Als een kozijn wat dieper in de gevel ligt, dan moet de waterslag daar op aangepast worden. Naast de afdichting van de gevel aan de onderzijde van het kozijn, heb je te maken met de afwerking van de dagkanten, de zijkanten, van de gevelopening. Daardoor krijg je een ontmoeting van de dagkanten op de waterslag. De betimmering van de dagkanten bij dit kozijn sluit mooi aan op het kopschot van de waterslag. De kleurcombinatie vind ik minder mooi.

grijze aluminium waterslag met kopschotje

waterslag met slanke beëindiging aan de kopse kant


grijze aluminium waterslag met kopschotje

waterslag met slank kopschotje


Bij het derde voorbeeld sluit de aluminium waterslag mooi tegen de houten dagkanten, doordat de waterslag een slanke opstaande rand heeft. De grijstinten passen ook mooi bij elkaar.

witte aluminium waterslag doorgetrokken in houten gevel

waterslag loopt door in de houten gevel


witte aluminium waterslag doorgetrokken in houten gevel, ingezoomd

lastige aansluiting tussen houten planken en waterslag met kopschotjes


Het laatste voorbeeld laat een minder mooie oplossing zien. De waterslagen lopen aan beide kanten in de gevel door. Om dit mogelijk te maken zijn de planken ter plekke van de kopschotjes van de waterslag ingezaagd. Dat is moeilijk om strak uit te voeren. Ik geef toe dat je goed moet kijken om dit te zien, maar dat doe ik dan ook.

De drie eerste voorbeelden laten juist zien dat het ook op een mooie manier kan.

Hans Klanker architect is gespecialiseerd in duurzaam verbouwen voor particulieren die hun huis optimaal willen aanpassen aan hun woonwensen.
Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek, bel me of neem contact op per e-mail.

Dit detail is ook op de website van de Architect gepubliceerd, platform voor vakkennis en inspiratie.