Selecteer een pagina

milieuvriendelijk

[row]
[column span=”eight”]

Wat is
milieuvriendelijk verbouwen?

Bij milieuvriendelijk verbouwen wordt er rekening gehouden met de effecten van de bouw op het milieu.

Ik houd daar rekening mee bij het ontwerpen. De aannemer houdt daar rekening mee bij de bouw. Tijdens het ontwerpen denk ik goed na over het gebruik van je woning. Welke materialen kies je, hoe kan het verbruik van energie omlaag en welke oplossingen zorgen voor een comfortabele, gezonde en flexibele woning voor nu en in de toekomst?
Milieuvriendelijk bouwen voegt meer toe aan je woning dan alleen extra ruimte.
[/column]
[column span=”four”]

[ilink size=”very-large” icon=”leaf” color=”primary” newtab=”false”][/ilink]

Milieuvriendelijk bouwen voegt meer toe aan je woning dan alleen extra ruimte.

[/column]
[/row]

[row]
[column span=”eight”]

Welke factoren spelen een rol bij milieuvriendelijk bouwen?
  1. materialen
  2. kosten
  3. energie
  4. gebruik
  5. oriëntatie

[/column]
[/row]
[row]
[column span=”eight”]

1. materialen
Wanneer is een materiaal milieuvriendelijk?

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals: is het materiaal milieuvriendelijk gewonnen, laat het geen schadelijke resten in het milieu achter, is het afbreekbaar, is het herbruikbaar, is het gecertificeerd, enz. Een van de bekendste certificaten is het FSC-keurmerk bij hout. Dat is een keurmerk dat aangeeft dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt.
De milieuvriendelijkheid van een materiaal wordt bepaald door naar de hele levenscyclus van een materiaal te kijken, dus van wieg tot graf. Zo’n analyse heet een Levenscyclus Analyse (LCA). Bij zo’n analyse worden de effecten op het milieu gedurende het hele leven van een materiaal omgezet in punten. Op die manier kunnen materialen met elkaar vergeleken worden.
Materialen die goed scoren zijn hout en andere producten die in de natuur groeien. Naast hout kan je denken aan bamboe (vloeren en binnenkozijnen), vlas (isolatie) en leemstuc.

2. kosten
Is milieuvriendelijk verbouwen duurder?

Vergeleken met traditioneel verbouwen is milieuvriendelijk verbouwen duurder. Daartegenover staat dat de kosten van je energie- en waterverbruik omlaag gaan. Op termijn verdien je de extra kosten dus terug.
Daarnaast geven Gemeenten en Provincies vaak subsidies voor milieuvriendelijk bouwen.
Zie: energiesubsidiewijzer.nl

3. energie
Wat voor rol speelt het gebruik van energie bij milieuvriendelijk verbouwen?

Naast het verbouwen van je woning, kan het gebruik van je woning het effect op het milieu verminderen. Het energieverbruik speelt daarbij een grote rol. Energie is onder te verdelen in het verbruik en de opwekking er van. Het verbruik van energie kan je
verminderen door de woning heel goed te isoleren en luchtdicht te maken. Om een gezond binnenklimaat te krijgen moet de woning ook goed worden geventileerd, het liefste met warmteterugwinning. Bij warmteterugwinning wordt de warme lucht die anders naar buiten verdwijnt, gebruikt voor het opwarmen van verse koude lucht.
Energie opwekken kan op verschillende manieren: door zonnepanelen, een warmtepomp en warmtewisselaar of een luchtwarmtepomp. Welk systeem voor jouw woning het beste is, wordt in overleg met een installatie adviseur bepaald.

4. gebruik
Heeft mijn gebruik van de woning invloed op het milieu?

Hoe langer een woning mee gaat, hoe milieuvriendelijker dat is. Bij het maken van een bouwplan kijk ik hoe de woning levensloopbestendig gemaakt kan worden. Hoe kan een ruimte eenvoudig worden aangepast, zodat ze op een andere manier gebruikt kan worden? Ik vind het belangrijk om niet alleen naar je huidige gebruik te kijken, maar ook naar het gebruik in de toekomst.

5. oriëntatie
Hoe kan ik de warmte van de zon het beste benutten?

De oriëntatie (ligging) van je woning speelt een belangrijke rol bij het kunnen benutten van passieve zonne-energie. Passieve zonne-energie is gebruik maken van de warmte van de zon. Aan de oriëntatie van je woning kan je weinig veranderen, maar bij het ontwerpen kijk ik altijd naar de oriëntatie van nieuwe bouwdelen en de indeling en het gebruik van de woning. Door bijvoorbeeld veel ramen in een aanbouw te plaatsen, kan de warmte van de zon worden benut. Ruimten waar je veel verblijft, zoals de woonkamer en keuken, kunnen het beste aan de zonnige kant van de woning worden gesitueerd. Het is daarbij wel belangrijk om goede buitenzonwering aan te brengen, zodat de zomerzon wordt geweerd en de winterzon juist naar binnen kan schijnen. De zon is een gratis energiebron waar je optimaal gebruik van kan maken om je woning nog prettiger te maken.
[/column]
[/row]