Selecteer een pagina

Houten aanbouw

Drie houten huizen
impressie huizen fase 1

Doorsnede tekening

De opdracht

Het huis van een gezin met drie kinderen in het centrum van Leiden werd te klein. De wens was meer ruimte voor: een extra slaapkamer, een werkplek, extra bergruimte en plaats voor de wasmachine en droger. Belangrijk voor het gezin was dat ze vanuit het huis de achtertuin konden blijven zien en dat deze buitenom bereikbaar bleef.

toolbox modules WikiHouse

Interieur van de aanbouw met de houten OSB platen in het zicht en aan de linkerkant de kastenwand met ingebouwde wastafel

Het concept

Het bestemmingsplan gaf beperkt ruimte om te bouwen in de achtertuin. Daarom is de nieuwe houten aanbouw gedeeltelijk om de bestaande stenen uitbouw gevouwen. De achtertuin blijft buitenom bereikbaar via een smalle doorgang tussen de aanbouw en de tuinmuur. Door het tegenover elkaar plaatsen van het grote hoekraam in de aanbouw aan de kant van de woning en de schuifpui met grote ramen in de gevel aan de tuinkant kan je vanuit de eetkamer de achtertuin zien. De op maat ontworpen kastenwand maakt de kleine aanbouw multifunctioneel. Achter schuifdeuren is veel bergruimte en plek voor de wasmachine en droger. Achter de deur van aanbouw is de kastenwand net iets minder diep, zodat er plek is om je te wassen bij de ingebouwd wastafel. Aan de andere kant van de kast steekt een blad uit om aan te werken.

toolbox modules WikiHouse

Plattegronden van links de oude berging en rechts de nieuwe houten aanbouw

De uitwerking

De aanbouw is opgebouwd met houtskeletbouw en geïsoleerd met houtvezel isolatie. De binnenwanden zijn niet gestuukt, de houten OSB platen zijn in het zicht gelaten. De gevel is afgewerkt met horizontale houten delen van zeer hoge kwaliteit, die onbehandeld zijn aangebracht.

Houten gevelbekleding

De onderste houten geveldelen zijn in de loop der jaren wat groener door opspattend regenwater. Advies is vanwege opspattend regenwater om 30 cm boven de grond te starten met de houten gevelbekleding. Voor een rustig beeld is bij de aanbouw gekozen om de gevelbekleding tot vlak boven de grond door te laten lopen. Doordat de Accoya geveldelen de hoogste duurzaamheidsklasse hebben kan dat zonder problemen.

dakspanten

Hoekraam net na oplevering

De houten gevelbekleding van Accoya is onbehandeld en in de loop der jaren vergrijsd. De foto is zes jaar na oplevering genomen. De groene uitslag heeft geen invloed op de kwaliteit en de duurzaamheid van de houten delen.

dakspanten

Gevel aan de kant van de tuin

aanbrengen houten gevelbekleding

Gevel aan de kant van de woning