Selecteer een pagina

De lente is in volle gang. De bloemen, planten en bomen groeien en bloeien weer prachtig. Lekker om veel in de tuin te zijn. Hoe kan dat beter dan vanuit een huisje in de tuin?

Vorig jaar heb ik voor een prijsvraag een tuinhuis ontworpen.
De opdracht was om een alternatief te ontwerpen voor de tuinhuizen en blokhutten die bij de bouwmarkten en tuincentra te koop zijn. Het tuinhuis mocht niet groter zijn dan 20 m2 en niet hoger dan 3 meter zijn. Als je binnen deze maten blijft dan hoef je namelijk geen vergunning aan te vragen.

tuinhuis_bouwmarkt
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Wat is er mis met een tuinhuis van de bouwmarkt kan je jezelf afvragen. Ik krijg er het gevoel bij dat het niet meer is dan een veredelde opbergruimte. Dat kan anders.

Wat me opvalt bij het huidige aanbod van tuinhuizen, is dat de meesten hele kleine raampjes hebben en een flauw puntdak.

Ik heb een tuinhuis ontworpen met een vleugelvormig dak en veel glas. Dat zorgt voor veel licht en goed zicht op de tuin. Je krijgt het gevoel dat je midden in de tuin zit.

voorkant_duurzaam tuinhuis_hans klanker architect
voorkant tuinhuis
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
De opzet van mijn tuinhuis is eenvoudig: een gesloten gedeelte voor douche, toilet en kitchenette en een open gedeelte om te ontspannen, slapen, werken en eten.

zijkant_duurzaam tuinhuis_hans klanker architect
zijkant tuinhuis met regenton
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Het dak vangt regenwater op en dat wordt via een uit stekende goot en regenpijp naar de regenton afgevoerd. Dat regenwater kan gebruikt worden om de tuin te besproeien. Een ander voordeel van de vorm van het dak is dat je er zonnepanelen op kan leggen zonder dat die zichtbaar zijn vanuit de tuin.

Het huisje is grotendeels gemaakt van hout. Uiteraard van een houtsoort uit verantwoord beheerde bossen. Europees Lariks is een goede optie daarvoor.

Kortom een mooi alternatief voor een tuinhuis van de bouwmarkt; een ideaal gastenverblijf of een ruimte voor één van je kinderen. Het verblijf kan ook geschakeld worden met een prieel in dezelfde stijl, zodat je een overdekte buitenruimte krijgt. De overgang tussen binnen en buiten wordt dan nog prettiger.
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
voorkant_duurzaam prieel_hans klanker architect
voorkant prieel
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
zijkant_duurzaam prieel_hans klanker architect
zijkant prieel
[spacer size=’10px’ mobile=’5px’]

Meer informatie over het tuinhuis hier: tuinhuis