Selecteer een pagina

boerenvlechtwerk metselwerk
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Als je omhoog kijkt bij oudere woonhuizen zie je vaak mooie details. Dit type metselwerk kan je ook regelmatig tegenkomen. Het wordt boerenvlechtwerk of vlechting genoemd. Naast een decoratieve functie zorgt het vlechtwerk voor versteviging van het metselwerk aan de zijkanten. Meestal zijn de driehoekige schuin gemetselde delen, de tanden of beitels genoemd, even groot. Bij dit voorbeeld niet, waardoor het beeld van de gevel nog levendiger is. Dat wordt ook versterkt doordat de bakstenen een bonte kleur hebben en in de loop van de jaren verweerd zijn. Voor de liefhebber, het metselwerk is in kruisverband gemetseld.

het_detail_boerenvlechting_onderdelen_hans klanker architect
tand en kruisverband
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Het vereist heel wat vakmanschap om strak gemetseld vlechtwerk te maken. In onderstaande tekening zie je wat voor hulpmiddelen een metselaar gebruikt om, langs de draad, te kunnen metselen.
vlechting_metselwerk_maken
hulpconstructie om boerenvlechtwerk te metselen
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]

GRATIS E-BOOK HET DETAIL: OPVALLENDE DETAILS VAN HUIZEN BELICHT EN TOEGELICHT

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book Het Detail. Na het lezen van dit e-book kijk je anders naar huizen. Je ziet details die je nooit zijn opgevallen en weet meer over de bouwkundige principes erachter.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.