Selecteer een pagina

dakkapel dakkapel in de nok van het dak[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]

De meeste dakkapellen die je in het straatbeeld tegenkomt zijn vrij standaard. Dat is bij deze dakkapellen wel anders. Ik schrijf dakkapellen omdat ook aan de andere kant van het zadeldak een identieke dakkapel zit. Het gebogen dakje van geprofileerd staalplaat verbindt de beide dakkapellen met elkaar. In de foto hierboven zijn twee uitzetramen zonder kozijn zichtbaar. Niet onverstandig, want het gebogen dakje van de kappellen ziet er erg dun uit, dus veel isolatie zal het niet bieden. In de zomer kan het daardoor behoorlijk warm worden in die ruimte. Als je aan weerszijden de ramen open kan zetten, dan zorgt een schoorsteenwerking voor de afvoer van de warmte.

Ik vind de dakkapellen een creatieve oplossing, en het zorgt voor meer bruikbaarheid van de zolder. Zonder dakkapellen was het een hoge smalle ruimte geschikt om spullen op te bergen. Nu kan je er ook slapen, of wellicht is er een werkplek gemaakt.

Als je uitzoomt, dan zie je aan de andere kant de creatieve oplossing boven een meer standaard dakkapel. De combinatie vind ik minder geslaagd, en jij?

het detail_dakkapel_hans klanker architect_02
bijzondere en standaard dakkapel op 1 dakvlak