Selecteer een pagina

het_detail_groen huis_hans_klanker_architect
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Bij mijn zoektocht naar opvallende details kwam ik deze begroeide woning tegen. Een fraai voorbeeld hoe groen (klimop) en woning samen kunnen gaan. Een veel gehoord misverstand over planten op de gevel is dat ze het metselwerk aantasten. Klimplanten wortelen in principe niet in de muur. Alleen bij oude muren met gaten en voegwerk van kalkmortel (zachte voegen) kunnen de wortels tot enkele millimeters in de muur dringen. De schade die dat veroorzaakt is beperkt.

Groen op de gevel heeft, mits goed toegepast en goed onderhouden, juist vele voordelen. Het zorgt voor een langere levensduur van de gevel, omdat het groen de gevel beschermt tegen directe zonnestraling. Ook zorgt het groen dat de gevel droger blijft, de plant kan je beschouwen als regenjas. Het biedt plaats voor vogels en insecten en de bladeren zuiveren vervuilde lucht. Bladeren hebben een filterend vermogen.

Gevelplanten zijn grofweg in twee groepen te verdelen, de zelfhechtende soorten en de niet-zelfhechtende soorten. Het woord zelfhechtend geeft al aan dat de plant geen klimhulp nodig heeft zoals draden of andere planten. Bekende voorbeelden van een zelfhechtende soort zijn de klimop en de wilde wingerd. De klimop op de bovenstaande foto lijkt mij een geval van achterstallig onderhoud. De plant kruipt onder de dakpannen en de dakgoot. Het is een kwestie van tijd voordat je niets anders ziet dan een groene berg in de vorm van een huis.

klimop_hedera helixklimop – Hedera helix
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
parthenocissus_wilde wingerdwilde wingerd – Parthenocissus
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Bekende voorbeelden van een niet-zelfhechtende soort zijn blauwe regen en kamperfoelie.
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
wisteria_blauwe regenblauwe regen – Wisteria
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
lonicera periclymenum_kamperfoeliekamperfoelie – Lonicera periclymenum
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]
Voor ieder huis is dus wel een geschikte plant te kiezen. Bij oude huizen kun je het beste kiezen voor niet-hechtende soorten.
Een groene gevel heeft kortom vele voordelen, als je de juiste soort kiest en de planten goed onderhoud. Veel tuinplezier gewenst!