Selecteer een pagina

voorbereiding
In mijn vorige blog over milieuvriendelijke verf heb ik mijn zoektocht beschreven naar milieuvriendelijke verf en de samenstelling van verf. De keuze viel op twee proefpotjes Ottonsson lijnolieverf voor binnen gebruik in de kleur Per Hans blauw. Na bestellen had ik de volgende dag de verf in huis. De gebruiksaanwijzing voor de verf geeft aan dat de eerste verflaag verdunt aangebracht dient te worden, de zogenaamde grondlaag. Dat verdunnen kan met terpentijn of gekookte lijnolie. Ik heb gekookte lijnolie gebruikt voor het verdunnen, 2 delen lijnolie en 1 deel verf.

lakken met lijnolieverf
aanbrengen van de eerste laag verdunde verf
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]

grondlaag
Voordat ik de kastdeuren voorzie van een eerste verflaag heb ik ze eerst grondig geschuurd. Het verven doe ik met een zachte lakroller en een brede kwast voor de randen.
Binnen enkele minuten heb ik de deuren blauw geverfd. De verf vloeit uitstekend. De olieachtige geur die van de verf af komt vind ik niet vervelend. Toch heb ik er voor gekozen om buiten te verven, aangezien de verf enkele dagen nodig heeft om te drogen. Er loopt een klein jongetje bij ons in huis, die zie ik liever niet in een blauwe smurf veranderen. Wat ik een groot voordeel vind van het verven met natuurverf is dat je de verf, die op een of andere manier toch altijd op je handen komt, er heel makkelijk met water en zeep af wast. De gebruikte kwast zet ik in een potje met lijnolie. Hierdoor blijft de kwast zacht en is die makkelijk weer te gebruiken.

oppervlak na 2 lagen lijnolieverf
na de grondlaag en de 1e laag verf is het oppervlak nog vlekkerig
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]

2e en 3e verflaag
Na drie dagen drogen schuur ik de deuren licht, waarna ik de 2e laag onverdund kan aanbrengen. Ook dat gaat soepel. Mijn hoop was dat 1 verflaag, na de grondverflaag, wel genoeg zou zijn. De gebruiksaanwijzing beschrijft dat er 2 verflagen nodig zijn. Dat is ook wel nodig als je het oppervlak effen glanzend wil hebben. Na de 1e laag onverdunde verf is het oppervlak enigszins vlekkerig, sommige delen zijn glanzend en andere delen mat. Na de 2e laag verf zijn de deuren strak en mooi blauw. Opvallend is wel dat de knoesten in het hout matter blijven dan de rest van het oppervlak. Dat vind ik persoonlijk geen probleem, het laat heel subtiel zien dat de deuren van hout zijn. De Per Hans blauwe kleur is erg mooi, een krachtige kleur die niet te hard is en niet te flauw.

kast voor verven
de kast voor het verven van de deuren

kastdeuren_met_natuurverf
de kast na het verven van de deuren
[spacer size=’5px’ mobile=’5px’]

conclusie
Ik ben zeer tevreden over het gebruik en het resultaat van de lijnolieverf. Enige kanttekening is wel dat het aanbrengen van 3 lagen verf en de droogtijd van ongeveer 3 dagen per laag aandacht en tijd vergt. Maar als je een mooi en duurzaam resultaat wilt hebben loont dat de moeite. Wat vinden jullie van het resultaat?